Menu

Financier je renovatie zonder rente

Heb je grote plannen voor de renovatie van je woning? Dan is de financiering er een belangrijk onderdeel van. Omdat energiezuinig wonen steeds belangrijker wordt, helpt de Vlaamse Overheid je een handje. Met de speciale renovatielening kan je je renovatie betalen zonder rente. 

Met een rentevoet van 0% betaal je dus niet meer dan het bedrag dat je leent voor de renovatie van je woning. Deze lening garandeert dan ook dat jouw renovatiedromen makkelijker realiteit worden. Je investeert zo niet alleen in het comfort van je woning, maar bouwt ook mee aan een betere, groenere toekomst. 

Benieuwd geworden naar meer? Ontdek de voorwaarden van de renteloze renovatielening.

Wat zijn de voorwaarden voor een renteloze renovatielening?

Om gebruik te maken van de renteloze renovatielening heeft de Vlaamse Overheid enkele regels opgesteld.

  • Je hebt enkel recht op deze lening wanneer je een woning aankoopt.
  • De Vlaamse Overheid gaat na of de eigenaar van de woning ook de ontlener is. Je moet dus eigenaar zijn van het onroerend goed.
  • De afbetaling van de lening is beperkt in de tijd met een maximale looptijd van 20 jaar.
  • De lening is enkel geldig voor woningen en appartementen in het Vlaams Gewest.
  • De Vlaamse Overheid gaat na of je woning in aanmerking komt op basis van de EPC-waarden.
    • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label E of F en moet door een renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen
    • Het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label D, E of F en moet door een renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.
  • Het geleende geld moet gaan naar investeringen om de EPC-waarden te verbeteren, zoals isolatie, energiezuinige verwarming en hernieuwbare energie. Je moet binnen de 5 jaar aantonen dat je de EPC-waarden hebt verbeterd.

Hoe kan je een renteloze renovatielening aangaan?

De renteloze renovatielening moet samen met je krediet voor de aankoop van de woning of het appartement afgesloten worden. Ze gaat hand in hand met je woonkrediet. De meeste kredietverstrekkers bieden deze renovatielening aan in combinatie met het woonkrediet.

Hoeveel kan je lenen met de renteloze renovatielening?

Het bedrag dat je leent is afhankelijk van de energetische resultaten van je verbouwing. Als je je huis binnen de 5 jaar naar een EPC-label A brengt, kan je tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor een EPC-label B krijg je 45.000 euro. Een EPC-label C geeft je recht op een renteloze lening van 30.000 euro. Ook voor appartementen gelden er schijven, met 45.000 euro voor EPC-label A en 30.000 euro voor EPC-label B.

Maximum bedrag dat je kan lenen zonder rente

naar EPC-label A

naar EPC-label B

naar EPC-label C

Voor een woning met EPC-label E of F

60.000 euro

45.000 euro

30.000 euro

Voor een appartement met EPC-label D, E of F

45.000 euro

30.000 euro

niet mogelijk


Hoe werkt de renteloze renovatielening?

Je betaalt je lening af aan de bank en krijgt elk jaar de betaalde rente terugbetaald door de Vlaamse Overheid. Je kredietgever geeft daarvoor in het eerste trimester van elk jaar de nodige info over je interest door aan de Vlaamse Overheid. In het tweede trimester krijg je dan de rente terugbetaald via de subsidies van de Vlaamse Overheid.

En dat bedrag kan al snel aantikken. Voor een lening van 60.000 euro aan een jaarlijkse rentevoet van 1,58% over 20 jaar, krijg je zo tot bijna 10.000 euro terugbetaald.


Plan E helpt je verder!

Ben je klaar om de EPC-waarde van je woning onder handen te nemen met dit stevig duwtje in de rug? Neem vrijblijvend contact op met Plan-E en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Neem contact op