Menu
Nieuws

Energetisch renoveren aan 6% btw nu ook zonder btw-attest

Kwam je woning in aanmerking voor het gunstige btw-tarief van 6% voor renovatiewerken?

Energetisch renoveren aan 6% btw nu ook zonder btw-attest

Dan verliep dat tot eind 2021 via een btw-attest waarin je verklaart dat je woning voldoet aan die voorwaarden. Dat attest maakt sinds begin 2022 plaats voor een eenvoudige standaardverklaring op de factuur. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem beantwoordt op die manier aan de vraag van Confederatie Bouw om de administratie bij verbouwprojecten te vereenvoudigen.

Administratie bij renovaties

De administratieve vereenvoudiging komt zowel de bouwheer als de bouwonderneming ten goede. Niko Demeester, Gedelegeerd Bestuurder Confederatie Bouw: “Het attest moest bij elke renovatiehandeling in een woning ouder dan 10 jaar gebruikt worden. Ook bij kleine werken zoals herstellingen aan je verwarmingsketel of de vervanging van ramen of deuren moest je dat attest telkens kunnen voorleggen. Op die manier had je bij een renovatie soms wel 5 tot 10 btw-attesten nodig.”

Versneld naar energiezuinige woningen

De afschaffing van het attest moet meer mensen over de streep trekken hun woning energetisch te renoveren. Het draagt bovendien bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, waarin de vernieuwing van energieverslindende woningen een belangrijke rol speelt. Minister Vincent Van Peteghem: “Verouderde en energieverslindende woningen versneld én betaalbaar renoveren, vraagt veel van onze gezinnen, daarin willen we hen maximaal ondersteunen.”

“Als bouwgroep willen we een bijdrage leveren om die doelstellingen te behalen”, vult CFO van Camino Karolien Vlassenroot aan. “Hoe minder administratieve overlast er daarvoor nodig is, hoe beter. De vereenvoudiging van premies en andere subsidies voor energetische uitvoeringen lijkt ons dan ook een volgende belangrijke stap voor de lokale besturen.”

 

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief