Menu
Nieuws

Nieuwe technieken bij duurzame renovaties

Er zijn veel nieuwe materialen en technologieën die een renovatie duurzamer maken. Wij zetten een paar interessante innovaties op een rijtje.

Nieuwe technieken bij duurzame renovaties

Minder energie verbruiken is voor steeds meer mensen een belangrijke eis bij de renovatie van hun woning. Er zijn dan ook steeds meer nieuwe materialen en technologieën die woningen duurzamer maken, zowel tijdens als na het verbouwproces. 

Alternatieven voor beton

Beton is verantwoordelijk voor maar liefst 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Alternatieve materialen zijn dus noodzakelijk om duurzaam te renoveren. Hout bijvoorbeeld. Het is een hernieuwbaar en natuurlijk bouwmateriaal dat makkelijk te recycleren is. 

De laatste jaren kwamen er een aantal nieuwe houtbouw technieken op de markt, waaronder cross laminated timber of CLT. Deze panelen bestaan uit meerdere lagen kruiselings verlijmde houtstroken. Zo ontstaat er een sterk geheel. Je zou het niet verwachten, maar CLT-hout heeft een hogere stabiliteit dan beton. 

Innovatieve isolatie

Enkele van de meest spectaculaire innovaties vinden we bij de isolatiematerialen. Binnenkort zien we waarschijnlijk meer nanomaterialen en aerogels, een extreem licht isolatiemateriaal dat voor het grootste deel uit lucht bestaat. Deze houden nog meer warmte binnen dan de klassieke oplossingen. Vacuümbeglazing presteert erg goed op het vlak van isolatie, zelfs tot 30% beter dan driedubbele beglazing. Hierbij is de ruimte tussen de glasplaten luchtledig wat voor een uitstekende warmteweerstand zorgt. 

Ook bio-ecologische isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld cellulose-isolatie op basis van papiervlokken, bewijzen steeds vaker hun troeven. Ze worden gemaakt van natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen wat hun impact op het milieu aanzienlijk terugdringt. 

Energiezuinige verwarming en ventilatie

Ook op het vlak van verwarming en ventilatie zijn er heel wat evoluties. Lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming wordt de nieuwe norm. Het is energiezuiniger dan traditionele radiatoren en zorgt voor meer comfort. Bovendien is er bij vloer- of wandverwarming geen plaatsverlies, iets wat mooi is meegenomen bij de steeds kleiner wordende huizen en appartementen. 

Voor de ventilatie zullen vraaggestuurde systemen een gezond binnenklimaat garanderen. Die werken automatisch op basis van de vochtigheid of de concentratie schadelijke stoffen.

Efficiënte combinatie van technieken

Bij een energetische renovatie bekijken we de verschillende technieken in onze totaalaanpak. Benieuwd hoe we te werk gaan? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Contacteer ons

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief