Menu
Premies

Welke energiepremies zijn er in 2022?

Op zoek naar de energiepremies vandaag? Wij brengen ze samen in een overzichtelijke lijst. Ontdek hier alle energiepremies voor jouw project. 

Welke energiepremies zijn er in 2022?

De Vlaamse overheid maakt de stap naar een energiezuinige woning nog kleiner. Hoe? Met energiepremies. Het enige is: die wijzigen van jaar tot jaar. En dus niet makkelijk om het bos door de bomen te blijven zien. In onderstaande overzicht zie je de huidige stand van zaken.

Premies voor isolatie

Eerst de klassiekers. Investeer je in dak-, muur- of vloerisolatie? Dan kan je hiervoor een premie krijgen. Hoeveel? Dat hangt af van het type elektriciteitsmeter: dag, dag/nacht of uitsluitend nachttarief. Je hebt recht op extra financiële tegemoetkomingen voor beschermde afnemers en combinaties met andere werken, zoals een asbestverwijdering. Informeer je hierover.

De isolatie moet wel voldoen aan bepaalde technische eisen. Meestal gaat het om een minimum isolatiewaarde. Bovendien mag enkel een erkend aannemer de werken uitvoeren.

Meer info over de premie voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.

Premies voor beglazing

Naast de isolatie van vloeren, muren en daken helpt de juiste beglazing om energie te besparen. Daarom stimuleert de Vlaamse overheid investeringen in beglazing met een U-waarde kleiner dan 1,0 W/m²K.

Concreet, je ontvangt €16/m² bij een elektriciteitsmeter met dag of dag/nacht tarief, en €24/m² als je een meter met uitsluitend nachttarief hebt. Voor beschermde afnemers stijgt dit tot €56/m².

Meer info over de glaspremie.

Premies voor warmtepompen

Warmtepomp installeren in een bestaande woning? Goed idee. Maak het nog beter door gebruik te maken van een premie. Het premiebedrag varieert van 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp tot wel 9.600 euro voor een geothermische warmtepomp (voor beschermde afnemers).

Net als bij de isolatiepremie zijn er verschillende voorwaarden. Belangrijke elementen zijn het Europees productlabel (A+ of beter) en de warmteafgiftetemperatuur. Warmtepompen met actieve koeling komen niet in aanmerking. Tenslotte mag de installatie enkel gebeuren door een aannemer met certificaat van bekwaamheid.

Meer info over warmtepompen.

Premies voor condensatieketels

Alleen beschermde afnemers kunnen een premie voor een condensatieketel aanvragen. Die bedraagt 1.800 euro. Als het toestel een stookolieketel vervangt, stijgt het bedrag tot 2.500 euro.  

Meer info over de premie voor condensatieketels.

Premies voor zonneboilers

Ook voor een zonneboiler vind je een premie. Het moet dan wel om een nieuw toestel gaan dat voldoende groot is en geplaatst werd door een erkend installateur. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan krijg je 550 euro/m² apertuuroppervlakte (of 660 euro/m² voor beschermde afnemers).

Meer info over de tegemoetkoming voor zonneboilers.

Premies voor zonnepanelen

Ja, zonnepanelen plaatsen blijft interessant. Zelfs in 2021. Mede dankzij de premie. Je netbeheerder betaalt 300 euro tot 360 euro per kWp (afhankelijk van de doelgroep). Deze premie zou normaal gezien dalen vanaf 2022, maar omwille van de stijgende energieprijzen blijft het premiebedrag hetzelfde als in 2021.

Meer info over de premie voor zonnepanelen.

EPC-label premie

Sinds 2021 is er een nieuwe premie voor energetische renovaties; de EPC-label premie. (lees hier ons artikel over EPC)

Het doel is om binnen de vijf jaar een woning met energielabel E of F op te waarderen naar het label C, B of A. Het nieuwe EPC-label hangt samen met het premiebedrag:

Woning (label E of F)

  • Naar label A: 5.000 euro
  • Naar label B: 3.750 euro
  • Naar label C: 2.500 euro

Appartement (label D, E of F)

  • Naar label A: 3.750 euro
  • Naar label B: 2.500 euro
  • Naar label C: geen labelpremie

Binnenkort: Mijn Verbouwpremie

Een grote verandering in 2022 komt eraan in de tweede helft van het jaar. Een aantal van bovenstaande premies zullen samensmelten en hervormd worden tot de nieuwe ‘Mijn Verbouwpremie’. Het is voorlopig nog afwachten wat de voorwaarden, bedragen en procedures zullen zijn. We brengen je via onze nieuwsbrief op de hoogte van zodra er meer details bekend zijn.

 

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief