Menu
Tips & tricks

5 veelgestelde vragen over zonnepanelen

5 veelgestelde vragen over zonnepanelen

Twijfel je nog over de aankoop van zonnepanelen? Dan kunnen deze antwoorden op veelgestelde vragen misschien helpen om de knoop door te hakken.

1. Hoeveel kosten zonnepanelen?

Waarschijnlijk speelt de kostprijs mee in je aankoopbeslissing, want een PV-installatie moet natuurlijk in je budget passen.

De kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal panelen dat je nodig hebt, het merk en type paneel, de garantie op de panelen en hun vermogen.

Om je een richtprijs te geven, hebben we twee simulaties gemaakt. We vergelijken de installatie voor een gezin met twee personen (jaarverbruik 2.000 kWh) met dat van een gezin met twee kinderen (jaarverbruik 3.500 kWh). Voor beide woningen kiezen we zonnepanelen met een opbrengst van 400 Wattpiek.

  • Gezin 2 volwassenen: 7 zonnepanelen voor €4.024  (incl. 6% btw)*
  • Gezin 2 volwassenen + 2 kinderen: 11 zonnepanelen voor €5.051 (incl. 6% btw)*

*Alle installaties kunnen tot eind 2023 genieten van 6% btw

2. Zijn er premies voor zonnepanelen?

Ja, je kan een premie aanvragen voor je zonnepanelen. Netbeheerder Fluvius geeft een eenmalige premie sinds 1 januari 2021. Je moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De premie geldt enkel voor gebouwen die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet uiterlijk op 31 december 2013, of waarvoor de omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen.
  • Het omvormervermogen mag max. 10 kVA bedragen.
  • De plaatsing moet door een RESCert-gecertificeerd installateur gebeuren.
  • De zonnepanelen mogen tot 15 jaar na de indienstname niet worden verplaatst naar een ander perceel.

Lees alle voorwaarden op fluvius.be.

Het premiebedrag is afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen en het jaar waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Voor 2023 is dat maximaal €750.

3. Moet ik zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen vragen doorgaans geen onderhoud. Je hoeft dus geen onderhoudsbeurt te voorzien voor de panelen of omvormer.

Moet je ze laten reinigen? Ook dat is meestal niet nodig. Het Belgische weer met zijn frequente regenbuien is voldoende om alles proper te houden. Pas wanneer de panelen in een écht stoffige omgeving liggen, kan je een professionele reiniging overwegen. Het effect op je rendement is echter klein.

4. Plaats ik best een hybride omvormer als er later misschien een thuisbatterij komt?

Nee, dat is volgens ons geen goed idee. Technologische evoluties volgen elkaar snel op. De kans bestaat dus dat je omvormer over een paar jaar niet compatibel is met de thuisbatterijen die op dat moment verkocht worden.

5. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd is sterk afhankelijk van de huidige energieprijzen. Met de huidige tarieven voor de afname en injectie van stroom is de terugverdientijd sterk gedaald.

Ecopuur, één van de bedrijven uit de Camino group waar ook Plan E toe behoort, berekende dat een installatie van 11 zonnepanelen (4.400 Wattpiek) zo'n €4.420 zou kosten na aftrek van de Vlaamse premie. Met een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh en een zelfverbruik van 30% zou de investering zichzelf op 6,2 jaar terugverdienen met de huidige tarieven*. Zonnepanelen plaatsen is dus interessanter dan ooit.

* tarieven volgens vreg.be: injectietarief à €0,09/kWh (mrt 23) en afnametarief à €0,39/kWh (apr 23).

Andere vraag?

Voor overige vragen over zonnepanelen kan je steeds contact opnemen met onze specialisten. Zij zorgen met plezier voor een antwoord.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief