Menu
Tips & tricks

7 handige renovatietools

De planning van een energetische renovatie gaat veel makkelijker met deze online renovatietools. Simuleer enkele situaties en ontdek de beste aanpak voor jouw woning.

7 handige renovatietools

1. Dakisolatie simulator

De meeste warmte ontsnapt via het dak. Je dak isoleren is dus een eerste stap om je energiefactuur aan te pakken. Maar hoe begin je hieraan?

Deze handige simulator van Fluvius zet je op weg. Beantwoord enkele vragen over je huidige situatie en de gewenste isolatie, en je krijgt meteen enkele interessante cijfers, zoals:

  • De jaarlijkse energiebesparing
  • De terugverdientijd van je investering
  • Hoeveel CO2 je uitspaart
  • Een kostenraming

Probeer deze calculator >

2. Muurisolatie advies

Niet-geïsoleerde muren zorgen voor ongeveer 20% van alle warmteverliezen. Je gevels na-isoleren maakt je woning dus op slag veel energiezuiniger.

Via een handige online tool geeft Fluvius advies over de mogelijkheden (waar je isoleert, met welk materiaal en hoe dik) en de kostenbesparing die hiermee gepaard gaat. Maak zelf diverse simulaties en ontdek wat voor jou de meest efficiënte optie is.

Simuleer je muurisolatie >

3. Vloerisolatie calculator

Tenslotte is er nog de vloerisolatie. Ook hiervoor ontwikkelde Fluvius een online calculator. Simuleer, vergelijk en ontdek of je vloer voldoende isoleert.

Bereken je toekomstige vloerisolatie >

4. Renovatiestarter

Energetisch renoveren is een puzzel die uit verschillende stukjes bestaat. Isolatie, ventilatie, verwarming, zonwering … alles is met elkaar verbonden. Dat maakt het soms moeilijk om het overzicht te bewaren.

Gelukkig is er de Renovatiestarter. Deze tool geeft je een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden, waar je op moet letten en welke impact je keuzes hebben. Vul je e-mailadres in en ontvang een selectieplan op maat.

Naar de Renovatiestarter >

5. EPC-test

Wist je dat een doorsnee Vlaamse woning een energielabel D heeft? Tegen 2050 wil de Vlaamse overheid dit gemiddelde optrekken naar een A-score. Dat komt overeen met een maximaal jaarlijks energieverbruik van 100 kWh/m².

Tenzij je recent je huis (ver)kocht, heb je waarschijnlijk geen idee welk energielabel jouw woning heeft. Met de online test op energiesparen.be kan je een inschatting maken en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen.

Bezoek energiesparen.be >

6. Zonnekaart

De Zonnekaart analyseert meer dan 2,5 miljoen Vlaamse daken en combineert die met gedetailleerde informatie over zon- en schaduwzones. Het resultaat? Een score die vertelt hoe geschikt een dak is voor de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler.

Test nu jouw woning >

Tegelijk krijg je een simulatie van de kostprijs, energiebesparing, terugverdientijd en winst voor het klimaat. Weet wel: dit zijn inschattingen. We helpen je graag dit resultaat verfijnen.

7. Thuisbatterij simulator

Wie een thuisbatterij overweegt, neemt best een kijkje op energiesparen.be. Daar vind je een simulator om het rendement en de terugverdientijd van een thuisbatterij te berekenen. Dat gebeurt op basis van de huidige energieprijzen, je huishouden en de aanwezige elektrische toestellen.

Ontdek je thuisbatterij simulatie >

Graag een berekening op maat?

De berekeningen van bovenstaande tools zijn louter indicatief. Voor advies op maat contacteer je best onze renovatiespecialisten.

Krijg advies op maat

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief