Menu
Tips & tricks

De voordelen van het isoleren van een ouder huis

Oudere huizen hebben veel charme. Een nadeel is dat ze in vele gevallen uit een tijd dateren waarbij weinig aandacht besteed werd aan isolatie. Die slechte isolatie zorgt voor een veel hogere energiefactuur en daar stopt het niet bij. 

De voordelen van het isoleren van een ouder huis

Een ouder huis isoleren is niet enkel handig omdat de overheid het oplegt of omdat je een lagere energierekening in ruil krijgt. In dit artikel bekijken we andere voordelen van het isoleren van een huis.

Aangenamer binnenklimaat

Een oud huis voelt al snel koud en kil aan in de winter. Denk aan koude vloeren waar je liever niet met blote voeten op loopt, ruimtes die veel tijd nodig hebben om op te warmen of gewoon altijd net wat te kil aan blijven voelen, plaatsen zoals de gang waar de temperatuur niet aangenaam voelt, vochtproblemen op de muren enzovoort. 

In de zomer krijg je het omgekeerde effect. Kamers die ’s avonds maar niet willen afkoelen en vochtige hitte die ook dagen na het verdwijnen van een hittegolf nog steeds aanwezig blijft.

Wanneer je een oud huis isoleert creëer je een veel aangenamer binnenklimaat met constantere temperaturen. Geen grote hitte in de zomer en geen kil gevoel in de winter. De binnenlucht is ook gezonder. Tenminste als je de isolatie van je woning door experts laat uitvoeren. Doe je dat niet, dan kan je door het isoleren net schimmel- en andere problemen creëren. Vandaar dat we altijd aanraden om doordacht en met een totaalplan aan de slag te gaan.

Geluidsisolatie

Door muren en ramen te isoleren hou je natuurlijk niet enkel de warmte en koude buiten of binnen. Geluid wordt meteen mee geïsoleerd. Hierdoor hoor je wagens en andere geluiden op de straat of bij de buren minder en heb je weinig last van storende omgevingsgeluiden. Dit kan onder andere je nachtrust ten goede komen.

De waarde van je woning stijgt

Toekomstige kopers of huurders van je woning kijken natuurlijk ook naar de EPC-waarde van je woning. Een slechte EPC-waarde betekent voor huurders dat ze hogere energiekosten hebben en voor potentiële kopers dat zij de woning nog moeten isoleren en energetisch verbeteren. Vooral nu de overheid bepaalde energetische renovaties ook verplicht na de aankoop van een woning. Aangezien de isolerende veranderingen die je aanbrengt zeer lang zullen meegaan, doen ze dan ook de waarde van je woning stijgen.

Mooie visuele upgrade

Het hoeft niet, maar afhankelijk van hoe je de isolatie laat uitvoeren kan je woning een visuele upgrade krijgen. Dit is het meest merkbaar wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen en voor een isolatie van de buitengevel gaat met als eindafwerking bijvoorbeeld crepi. Zo kan je een oudere woning modern maken, al dan niet met behoud van traditionele elementen.

Je geniet meer van je andere renovaties

Stel dat je een nieuwe badkamer laat plaatsen tijdens een renovatie van je woning, dan wens je waarschijnlijk dat je na het verlaten van de douche of het bad niet meteen hoeft te rillen van de kou. Slapen wordt ook veel aangenamer wanneer je voor het slapengaan geen kersenpittenkussen hoeft op te warmen of 2 donsdekens op elkaar nodig hebt. Als je met andere woorden optimaal van andere opfriswerken en renovaties wil genieten, dan doe je dat best in een goed geïsoleerd huis.

Geniet van premies   

Zoals we reeds aanhaalden vindt de overheid het belangrijk dat oudere huizen opgeknapt en geïsoleerd worden. Ze verplichten het zelfs. In ruil kan je dan weer van mooie premies genieten. Er zijn premies voor concrete verbeteringen zoals beglazing, condensatieketels, warmtepompen en isolatie. Daarnaast kan je ook een premie krijgen wanneer je de woning verbetert tot een beter EPC-label.

Bekijk hier alle premies waar je van kan genieten.

Conclusie   

Zo zie je maar dat er, naast de sterk verlaagde energiefactuur, nog andere voordelen zijn die het wonen in je woning veel aangenamer maken.
Ben je er klaar voor om na te gaan wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn? Dan komen we vrijblijvend langs voor een plan op maat.

Ontdek alles over onze plannen op maat via onderstaande knop.

Plannen voor jouw woning

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief