Menu
Tips & tricks

Duurzaam wonen met BEN-woningen

Maak je klaar voor de toekomst

Heb je een grote verbouwing gepland? Dan kan je je woning bijna energieneutraal of BEN maken. Je woning verbruikt dan zo weinig mogelijk energie. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van extra isolatie, warmtepompen of drievoudig glas.

Een BEN-woning is een slimme manier om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers en fossiele brandstoffen. Met de hulp van experts verbouw je je woning volgens de laatste milieuvriendelijke technieken. Je kan zo onder andere verwarmen of ventileren met een uiterst lage energie-uitstoot. Benieuwd geworden naar de voordelen van BEN voor jouw woning?

Ontdek meer over bijna energieneutraal wonen aan de hand van deze 5 vragen en antwoorden.

Duurzaam wonen met BEN-woningen

Wat betekent een bijna energieneutrale woning of BEN-woning?

Het belang van E-peil bij BEN-woningen

De energieprestaties van je woning worden uitgedrukt aan de hand van het E-peil. Met deze score kan je nagaan hoeveel energie je woning verbruikt. Hoe hoger het E-peil, hoe slechter de energieprestaties. Een hoge E-waarde is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Oude woningen hebben vaak een zeer hoge E-waarde en verbruiken dus uiterst veel energie. De Vlaamse regering legt daarom elk jaar strengere eisen op voor verbouwingen. Op die manier trachten ze de energieprestaties of het E-peil van oude woningen te verbeteren. In 2021 lag het E-peil bij grote verbouwingen of een ingrijpende energetische renovatie nog op E70. In 2022 werd dit al verlaagd naar E60. De BEN-normen zijn nog niet verplicht voor verbouwingen. Om daar toch al aan te voldoen, is een E-peil lager dan of gelijk aan E30 noodzakelijk.

De toekomst van verbouwingen

Door te kiezen voor een bijna energieneutrale of BEN-woning ga je voor een comfortabele en efficiënte manier van wonen. Door de nieuwste technologieën toe te passen, zoals een warmtepomp of zonneboiler, behaalt je woning heel wat betere energieprestaties. BEN-woningen zijn ook extra goed geïsoleerd, waardoor het in de winter heerlijk warm en in de zomer lekker koel is.

Hoe kan je een BEN-woning bouwen?

Bij het verbouwen van een woning tot een bijna energieneutraal huis kan je de volgende delen van je huis aanpakken:

Dak en vloer: met extra isolatie onder het dak zorg je dat de warmte daar niet kan ontsnappen. Vloerisolatie is belangrijk om de gemiddelde temperatuur te verhogen. Bij een geïsoleerde vloer ligt deze temperatuur rond 20 graden celsius, tegenover 11 graden celsius bij niet-geïsoleerde vloeren.

Buitenmuren: door je gevel maximaal te isoleren kan je het E-peil makkelijk verlagen. Er zijn talloze opties voor elk type woning, zoals glaswolvlokken, keramische kleidakpannen of ultradunne isolatiepanelen. Om te kiezen voor een esthetische, efficiënte keuze laat je je bijstaan door een expert in verbouwingen.

Glas, ramen en deuren: omdat er heel wat warmte verloren gaat aan de open delen van je woning, zoals de deuren en ramen, steek je ook daar extra isolatie. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid, waardoor er voor elke woning een geschikte oplossing te vinden is.

Ventilatie: Wil je een BEN-woning? Dan is ventileren volgens de nieuwe normen verplicht om een optimale luchtkwaliteit te garanderen. Een expert van Plan-E staat je bij in het vinden van de juiste oplossing voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vocht, geuren en schadelijke stoffen.

Verwarming: volgens de nieuwste normen moet een BEN-woning de energie voor het grootste deel uit hernieuwbare energie halen. Om de voorwaarden te halen kan je kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen als belangrijkste energievoorziening.

Luchtdichtheid: om geen warmte te verliezen via kieren ga je voor een luchtdichte constructie. Kies bijvoorbeeld voor een strategische plaatsing van leidingen om spleten en gaten te vermijden. Ook de voegen tussen deuren moeten goed luchtdicht gemaakt zijn.

Wat zijn de BEN-normen?

Om de globale energieprestaties of het E-peil van je woning te verlagen naar E30 of lager moet je woning aan enkele normen voldoen.

Het schilpeil of het S-peil moet lager zijn dan of gelijk zijn aan S28. Door te kiezen voor een doorgedreven isolatie verminder je het warmteverlies via muren, daken of vloeren en verbeter je het S-peil.

Ook de isolatiewaarden van de verschillende constructieonderdelen moeten een goede score halen. Denk maar aan je dak, vensters en deuren. De isolatiescore van deze onderdelen vind je terug met de U-waarden.

Deze technische term duidt aan hoeveel warmte er verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graden celsius tussen binnen en buiten. De U-waarde wordt gemeten per seconde per vierkante meter en uitgedrukt als W/m²K.

Bij een ingrijpende energetische renovatie of grote verbouwing moet je deze U-waarden respecteren voor een BEN-woning:

  • Daken en plafonds, buitenmuren, vloeren: maximaal 0,24 W/m²K
  • Vensters: maximaal 1,50 W/m²K
  • Glas: maximaal 1,10 W/m²K
  • Deuren en poorten: maximaal 2,00 W/m²K

De netto-energiebehoefte voor de verwarming van je BEN-woning mag maximaal 70 kWh per m² zijn. Dit getal drukt uit hoeveel energie je woning verbruikt om in de winter te verwarmen en in de zomer te verkoelen.

In de zomer kan je woning snel erg opwarmen of oververhitten, waardoor je energie moet verbruiken om de woning af te koelen. Het risico op oververhitting moet voor een goede E-score kleiner zijn dan 6500 Kh. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld te kiezen voor luifels of de juiste beglazing.

Bij het verbouwen van je woning naar een BEN-woning zal je ventilatievoorzieningen moeten voorzien en een systeem voor hernieuwbare energie, zoals een zonneboiler, warmtepomp of biomassa-installatie.

Wat kost een BEN-woning?

Als je een grote verbouwing hebt gepland, is het handig om een E-peil van 30 of lager te behalen zodat je aan de BEN-norm voldoet. Het is moeilijk om de vraag “Wat kost een BEN-woning?” te beantwoorden, omdat het erg afhankelijk is van je woning.

Je laat je daarom best bijstaan door een expert in totaalrenovaties voor een gedetailleerde offerte. De kosten voor je BEN-woning kan je ook steeds makkelijk terugverdienen, omdat je heel wat bespaart op je energierekening.

Bij een woning van ongeveer 200m² ligt je jaarverbruik met 500 kWh per m² tussen 5300 en 6000 euro per jaar. Als je dat kan terugbrengen naar bijvoorbeeld 50 kWh per m² betaal je slechts tussen 650 en 750 euro op jaarbasis. Dat is een besparing van meer dan 4500 euro per jaar.

Energiezuinig verbouwen heeft nog heel wat andere voordelen. Je kiest bijvoorbeeld voor een comfortabele woning met minder tocht en een aangename temperatuur. Met je BEN-woning help je daarnaast klimaatverandering tegen te gaan en produceer je je eigen energie.

Wat is het verschil tussen een passiefhuis en een BEN-woning?

Een eerste verschil is de energiezuinigheid of het E-peil van de woning. Bij een BEN-woning ligt de score op E30 of lager. Bij een passiefwoning is die waarde vaak negatief. Dat betekent dat je woning meer energie produceert dan verbruikt.

Een tweede verschil is de benodigde energie om te verwarmen. Wordt het in de winter toch wat koud en wil je wat extra verwarmen? Bij een BEN-woning verbruik je dan maximaal 70kWh/m². Bij een passiefwoning ligt die waarde op maximaal 15 kWh/m².

Plan-E: jouw partner in renovaties

Kies bij BEN-bouwen voor een renovatiepartner met ervaring in energie-efficiënt renoveren. Bij Plan-E doe je beroep op de expertise van specialisten, zodat je kan rekenen op gepersonaliseerd advies. Start vandaag nog met het bespreken van de mogelijkheden aan de hand van jouw budget voor een totaalaanpak in renoveren.

Wil je meer info over de mogelijkheden voor een BEN-woning? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contacteer ons

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief