Menu
Tips & tricks

Goedkoper verwarmen doe je zo

Goedkoper verwarmen doe je zo

1. Zet de thermostaat een graadje lager

Goedkoper verwarmen hoeft niet moeilijk te zijn. Door simpelweg je thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je ongeveer 90 euro per jaar. Het hoeft bijvoorbeeld geen 22 °C in de woonkamer te zijn. Een temperatuur van 21 of 20 °C is warm genoeg.

Verwarm ook niet de volledige woning. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de kamers waar je veel bent, zoals de woonkamer en keuken. De slaapkamer hoef je bijvoorbeeld niet te verwarmen. Door je woning op te delen in verwarmde en niet-verwarmde zones bespaar je al gauw 300 euro per jaar.

2. Verhoog het rendement van radiatoren

De meeste Vlamingen hebben radiatoren in hun woning. Er zijn twee manieren om hun rendement te verhogen:

  1. Radiatoren ontluchten. Lucht zorgt ervoor dat de radiator minder goed opwarmt, wat meer energie kost.
  2. Radiatorfolie plaatsen. Deze folie beperkt warmteverliezen aan de achterkant.

Met deze combinatie bespaar je ongeveer 9 euro per vierkante meter radiatoroppervlakte. Dat lijkt niet veel, maar in heel je woning maakt het toch een verschil.

3. Verbeter de isolatieschil

Des te minder warmte je cv-ketel moet produceren, des te lager je stookkosten. Daarom doe je er goed aan om zoveel mogelijk warmte in de woning te houden. Dat kan met een paar kleine ingrepen. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips, en laat ramen en deuren niet onnodig openstaan.

Voor een langetermijnoplossing zijn er ingrijpende maatregelen nodig. Wist je bijvoorbeeld dat het dak en de muren verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van alle warmteverliezen? Een ouder huis isoleren heeft dus een groot effect op je verwarmingsfactuur. Daarnaast heb je minder last van omgevingsgeluiden en blijft het binnen lekker koel tijdens de zomer.

4. Sluit rolluiken en gordijnen

Sluit de gordijnen en/of rolluiken wanneer het donker wordt. Zo blijft de warmte binnen. Overdag raden we wel aan om rolluiken en gordijnen te openen, zodat je optimaal gebruik maakt van de gratis zonnewarmte.

5. Kies een zuiniger verwarmingssysteem

In woningen met een goede isolatieschil raden we een lagetemperatuurverwarming aan, zoals vloerverwarming. De aanvoertemperatuur van het cv-water ligt 30 tot 40 °C lager dan een klassiek systeem. Hierdoor is er minder energie nodig om hetzelfde wooncomfort te bereiken.

Lagetemperatuurverwarming is perfect geschikt in combinatie met warmtepompen. Het rendement van een warmtepomp is vele malen groter dan een gasketel. Het is dus een interessante oplossing voor wie ecologisch en goedkoop wil verwarmen.

6. Stel een verwarmingsschema in

De binnenhuistemperatuur hoeft niet de hele dag hetzelfde te zijn. Bespaar door een verwarmingsschema in te stellen. Verlaag de temperatuur ’s nachts en tijdens je werkuren naar 15 °C. Bij vloerverwarming mag dit iets hoger zijn, ongeveer 17 °C, want dit is een traag systeem.

Nog een tip: verlaag de temperatuur een uur voordat je gaat slapen. De warmte blijft immers nog hangen.

7. Laat domotica de verwarming sturen

Wat als je automatisch goedkoper kon verwarmen? Een domoticasysteem stuurt de cv-ketel, warmtepomp, radiatoren of vloerverwarming om op de meest energiezuinige manier de gewenste kamertemperatuur te bereiken. Dat gebeurt aan de hand van verschillende parameters, zoals de buitentemperatuur, je leefpatroon, de aanwezigheid van personen in een kamer, enz. En het mooie is; je hoeft zelf helemaal niets te doen!

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief