Menu
Tips & tricks

Help, welke dakisolatie kies ik?

Het aanbod dakisolatie is enorm uitgebreid. Er zijn harde isolatieplaten, pluizige isolatiedekens en losse vlokken. Wat is nu de beste keuze?

Help, welke dakisolatie kies ik?

Het aanbod dakisolatie is enorm uitgebreid. Je vindt harde isolatieplaten, pluizige isolatiedekens en losse vlokken. Of misschien is een sarkingdak iets voor jou? Wat is nu de beste keuze? In dit artikel maken we jou wegwijs in de 7 soorten dakisolatie.

Dakisolatie materialen

Voor het isoleren van hellende en platte daken zijn er verschillende materialen beschikbaar:

  • PUR (polyurethaan)
  • PIR (polysocyanuraat)
  • XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
  • Glaswol
  • Rotswol
  • Hennep
  • Cellulose

PUR is een synthetisch isolatiemateriaal in de vorm van platen. Met een Lambda-waarde van 0,023 – 0,028 heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Het grote nadeel? PUR is toxisch bij brand. Het milieurapport voor de productie is ook niet al te best.

PIR lijkt op PUR maar heeft een andere samenstelling. Het isoleert zelfs iets beter. Reken op een gemiddelde Lambda-waarde tussen 0,021 en 0,026. Brandtechnisch is PIR veiliger omdat er minder schadelijke rookgassen vrijkomen.

XPS is geëxtrudeerd polystyreen. De isolatieplaten zijn vochtwerend en verkrijgbaar in verschillende druksterktes, waardoor ze veel gebruikt worden op platte daken. Het isolatievermogen van XPS ligt wel iets lager dan PUR en PIR.

Glaswol blijft een van de meest populaire isolatiematerialen. Het is makkelijk te plaatsen, onontvlambaar en rot niet. Het grootste nadeel van glaswol is dat het sterk irriteert.

Rotswol is een goed alternatief voor glaswol. Deze minerale wol heeft zelfs een streepje voor op het vlak van geluidsisolatie. Met een Lambda-waarde van 0,031 – 0,044 presteert rotswol minder goed dan harde isolatieplaten.   

Hennep is een van de weinige natuurlijke isolatiematerialen. Het bevat geen schadelijke stoffen, is volledig recycleerbaar en bestand tegen schimmels en bacteriën. Kortom; alleen maar voordelen.

Cellulose is ook een natuurlijk isolatiemateriaal met enkele bijkomende voordelen ten opzichte van hennep. Omdat het uit vlokken bestaat die worden ingeblazen, is er een zeer goede aansluiting met het onderdak. Dat zorgt voor een doeltreffende thermische en akoestisch isolatie.

Wat is de beste isolatie voor mijn dak?

Met 7 verschillende isolatiematerialen voor daken is het waarschijnlijk moeilijk een keuze te maken. Enkele tips:

  1. Controleer eerst of er technische beperkingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van een onderdak, of de diepte van de balken. Deze factoren bepalen welke materialen geschikt zijn om de gewenste isolatiegraad te bereiken. In dat geval is een sarkingdak misschien wel aan te raden. Dat is het isoleren van je dak van buitenaf.
  2. Daarnaast mag je het ecologisch karakter niet uit het oog verliezen. De productie van PUR, PIR en XPS-platen heeft een grote milieu-impact. Natuurlijke materialen zoals cellulose en hennep zijn veel interessanter.
  3. Tenslotte speelt de Lambda-waarde een rol. Zeker wanneer je gelimiteerd bent in de dikte van het isolatiemateriaal. Om toch zoveel mogelijk warmte vast te houden, kies je best voor dakisolatie met de laagste Lambda-waarde.

Advies voor jouw dakisolatie

Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak je geen zorgen, want de isolatiespecialisten van Plan E geven advies op maat. We bekijken welke dakisolatie de beste keuze is voor jouw woning. Zo simpel is het. Maak snel een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief