Menu
Tips & tricks

Het belang van ventilatie in een goed geïsoleerd huis

Het belang van ventilatie in een goed geïsoleerd huis

Gevolgen van luchtdicht bouwen

Tegenwoordig spenderen we veel aandacht aan de luchtdichtheid van een woning. Want een goede isolatie met een luchtdichte afwerking voorkomt warmteverliezen. Zo dalen je verwarmingskosten.

Toch heeft luchtdicht bouwen ook nadelen. Deze hermetische afsluiting houdt immers alle lucht in de woning vast. Die wordt vervuild door onze ademhaling, overtollig vocht, vluchtige organische stoffen enzovoort. Dat is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar kan ook voor vochtproblemen en schimmelvorming zorgen.

De oplossing? Ventileren!

Verluchten versus ventileren

Regelmatig je woning verluchten is een goed idee. Door ramen en deuren even open te zetten komt er verse buitenlucht binnen.

Helaas is het effect van korte duur. Na een half uur hopen vocht en vervuilende stoffen zich weer op. Bovendien kan je onmogelijk alle ramen de hele dag laten openstaan – zeker op koude dagen.  

Daarom is ventileren een betere optie. Een ventilatiesysteem zal voortdurend de lucht in huis verversen zodat je 24/7 geniet van een gezond binnenklimaat.

Welk ventilatiesysteem kies je best?

Ventilatiesystemen kunnen we onderverdelen in twee groepen:

  • Type C: natuurlijke aanvoer van verse lucht met een mechanische afvoer
  • Type D: mechanisch aan- en afvoer van lucht

Voor een maximale energiebesparing raden we een ventilatiesysteem type D aan. Dit systeem is namelijk uitgerust met een warmteterugwinning. De afgevoerde lucht zal via een warmtewisselaar de koude buitenlucht opwarmen, waardoor je minder energie verliest.

Conclusie: isoleren en ventileren gaan hand in hand

Wie tijdens een energetische renovatie de isolatieschil verbetert, moet ook nadenken over de ventilatie van de woning. Enkel zo garandeer je een gezond binnenklimaat.

Onze renovatiespecialisten bekijken steeds het totaalplaatje. Isolatie, luchtdichtheid en ventilatie worden perfect op elkaar afgestemd, voor meer comfort en een lager energieverbruik.

Meer weten? Maak gerust een afspraak om je plannen te bespreken.

 

Contacteer ons

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief