Menu
Tips & tricks

Hoe je met een smart home energie bespaart

Hoe je met een smart home energie bespaart

Energie besparen hoeft niet veel tijd te kosten. Het kan ook automatisch. Met behulp van domotica wordt jouw woning een comfortabele smart home die minder gas en elektriciteit verbruikt. We spraken met Gauthier Tijtgat en Seppe De Cock, founders van Homate.

Minder actief koelen dankzij slimme zonwering

Een airco is een van de grootste energieverslinders in huis. Het rendeert dus om dit toestel zo min mogelijk te gebruiken. Je smart home helpt je hierbij. Hoe? “Door de temperatuur binnenshuis onder controle te houden via actieve zonwering,” legt Gauthier van Homate uit. “Screens of rolluiken gaan automatisch naar beneden wanneer er een kans is op oververhitting. Zo blijft het binnen lekker koel.”

Deze zonweringsturing helpt ook in de winter. Dan zal je smart home de gratis zonnewarmte gebruiken om je woning energiezuinig te verwarmen.

Lampen automatisch doven in lege kamers

Een smart home is uitgerust met diverse bewegingssensoren. Ze detecteren wanneer een kamer leeg is. “De verlichting gaat dan automatisch uit, zodat je geen energie verspilt. De kinderen zullen niet meer vergeten het licht uit te doen, want het gebeurt gewoon vanzelf,” vertelt Gauthier.

“In een woning met zuinige ledverlichting is de energiebesparing relatief klein. Maar zoals je weet: alle beetjes helpen. Deze automatische verlichting is vooral gericht op het comfort. Want hoe vaak heb je al een paar boodschappentassen of wasmanden moeten neerzetten om het licht aan te doen? In een smart home heb je dat probleem niet meer,” vult Seppe aan.

Stand-by toestellen uitschakelen na het verlaten van de woning

Hoe kan je zo min mogelijk energie verspillen als je niet thuis bent? Gauthier raadt hiervoor een ‘out of home’ modus aan: “Stand-by toestellen verbruiken nog steeds elektriciteit. Dit verbruik varieert van 1 wattuur tot wel 10 wattuur voor toestellen zoals een tv-decoder. Op jaarbasis loopt deze energiekost al gauw op tot €100 of zelfs meer. Met de ‘out of home’ modus schakelt je smart home deze toestellen automatisch uit. En het gaat zelfs nog verder: eens je het huis verlaat, wordt de verwarmingstemperatuur verlaagt en de ventilatie op een lager pitje gedraaid. Nog slimmer omspringen met energie dus.”

Zelfgeproduceerde stroom optimaal inzetten

Zonnepanelen zijn ideaal om je elektriciteitsfactuur te verlagen. Helaas worden ze zelden ten volle benut. Met een digitale meter is het intussen minder interessant om zelfgeproduceerde stroom op het net te zetten. Hoe kan je er dan het meeste uithalen?

Seppe: “Je bespaart door je zelfverbruik te verhogen. Je smart home gebruikt een algoritme dat volautomatisch de energiestromen in de woning optimaliseert. Wanneer de zonnepanelen overdag veel elektriciteit produceren – maar je verbruik laag is omdat je niet thuis bent – worden verbruikers ingeschakeld.”

Denk maar aan:

  • Warmte bufferen via de warmtepomp, zodat er ’s avonds minder energie nodig is voor de verwarming of sanitair warm water
  • Je elektrische auto of fiets opladen
  • De wasmachine aanzetten

Een totaalaanpak loont

Verlichting, verwarming, zonwering … des te meer technieken je integreert in je smart home, des te groter de potentiële energiebesparingen. Een totaalaanpak loont.

Dat geldt ook voor de woning op zich. Een domoticasysteem is slechts een van de vele manieren om energie te besparen. Daarnaast heb je nog de isolatie, het verwarmingssysteem, de ventilatie …

Plan E bekijkt alle mogelijkheden samen met jou. Onze specialisten selecteren de technieken die het meeste rendement opleveren voor jouw budget.

Meer weten?

Plan nu je afspraak

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief