Menu
Tips & tricks

Impact van een energetische renovatie op de waarde van een woning

Een lagere energiefactuur én een hoger wooncomfort, over het algemeen zijn dat de belangrijkste motieven bij een energetische renovatie. Maar ook wanneer de woning verkocht wordt, profiteert de eigenaar van de meerwaarde die de renovatie oplevert.
 

Impact van een energetische renovatie op de waarde van een woning

Vastgoedeconoom Sven Damen van de KU Leuven analyseerde in 2019 de impact van energetische renovaties op de waarde van een woning, en zag dat ze een positief effect hebben op de verkoopprijs en verkooptijd.

Een hogere verkoopprijs

In deze studie gebruikte Sven Damen woningen met een EPC-score tussen 400 en 499 als basis. Wanneer de EPC-score met 100 punten verlaagt, ligt de verkoopwaarde gemiddeld 2,3% hoger. Dat effect is niet lineair. Bij woonhuizen met een B-label (EPC tussen 100 en 199) is de meerwaarde nog groter. Daar ligt de verkoopprijs maar liefst 10,9% hoger dan de referentiewoningen. 
Bij appartementen is het effect kleiner. Hier zien we een prijsverschil van maximaal 3,4%. Logisch, want bij appartementen speelt de energie-efficiëntie een minder belangrijke rol.

Kortere verkooptijden

Naast het effect van een energetische renovatie op de verkoopprijs, werd het effect op de verkooptijd onderzocht. Ook hier zien we een link met de EPC-score. Huizen met een EPC tussen 400 en 499 vonden na ongeveer 100 dagen een nieuwe eigenaar. Energiezuinige huizen met een B-label (EPC tussen 100 en 199) werden gemiddeld 25 dagen sneller verkocht. 
Voor appartementen had de energiezuinigheid geen invloed op de verkooptijd. 

Conclusie

Huizen met een lage EPC-score hebben een hogere verkoopwaarde en raken sneller verkocht. Ze liggen dus beter in de markt.

Een woning opwaarderen met een energetische renovatie?

Aan de hand van onze totaalaanpak verbeteren we in één klap de EPC-score en de verkoopprijs van een woning. 

Ons plan

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief