Menu
Tips & tricks

Nieuwe maatregelen om de stijgende energiekosten aan te pakken

Nieuwe maatregelen om de stijgende energiekosten aan te pakken

Tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit

Om de impact van de hoge energieprijzen te beperken, verlaagt de federale overheid de btw op aardgas en elektriciteit van 21% naar 6%. Deze maatregel geldt tot 30 september 2022. Halfweg september volgt een evaluatie om de btw-verlaging al dan niet te verlengen.

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat deze maatregel enkel geldt in de maanden met de laagste verwarmingsnood. Het effect op je energiefactuur is dus navenant. Om goedkoop te verwarmen heb je dus nood aan structurele oplossingen, zoals een betere isolatieschil of een zuiniger verwarmingssysteem.

Renovatiepremie stijgt van 25% naar 35%

Wie een woning renoveert kan tot 35% van de renovatiekosten recupereren via een premie. Voor 1 juli 2022 was dit slechts 25%. Er is wel een plafond van €17.500.

Voor lage inkomens ligt de premie nog hoger. De Vlaamse overheid betaalt tot 50% van de renovatiekosten terug, met een maximum van €25.000.

Renovatiewerken die in aanmerking komen zijn vooral gericht op de isolatie. Het gaat over het plaatsen van dakisolatie, zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie en nieuwe ramen met minstens dubbel glas.

Verhoogde premie en verlaagd btw-tarief voor warmtepompen en zonnepanelen

Wil je van gas af? Goed nieuws, want de premie voor een warmtepomp verhoogt van €2.250 naar €3.000. Wie kiest voor een hybride systeem, waarbij een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, kan rekenen op een premie van €2.000.

Is je woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaal je sinds 1 april 2022 slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21% wanneer je een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler laat installeren. Op 31 december 2023 komt er weer een einde aan dit verlaagde tarief.

Probeer de simulator

Met zoveel premies en voorwaarden is het moeilijk om te weten waar je recht op hebt. Gelukkig is er de Mijn VerbouwPremie simulator. Beantwoord enkele vragen over je gezin en woning, en je ziet meteen voor welke verbouwpremies je in aanmerking komt. De maatregelen die de Vlaamse overheid aankondigde op 14/03/2022 zitten al in deze simulator.

Of maak het jezelf nog makkelijker door samen te zitten met een van onze experts. Je krijgt persoonlijk advies om je woning energetisch te renoveren, inclusief een prijs op maat en een overzicht van mogelijke premies. Maak snel een afspraak.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief