Wanneer we over isolatie spreken, denken we in de eerste plaats aan daken en gevels. Toch is vloerisolatie minstens even belangrijk. Lees verder en ontdek de voordelen en mogelijkheden ervan.

Het belang van vloerisolatie
Het comfort van vloerisolatie valt niet te onderschatten. Met je blote voeten over een niet-geïsoleerde vloer wandelen voelt erg onprettig aan, vooral in de winter. Daarnaast is het energieaspect een belangrijke factor. Ongeveer 10% van de warmte ontsnapt door de vloerplaat. Met een flinke laag isolatie verlaag je dus jouw verwarmingskosten.
Vloerisolatie in nieuwbouw: glasschuim-granulaat
Bij nieuwbouw is vloerisolatie zo goed als evident. Van bij de ontwerpfase wordt er immers rekening mee gehouden. Meestal gebruikt men gespoten PU-schuim. Wij zijn echter fan van glasschuim-granulaat. Dat bestaat voor 100% uit gerecycleerd glas. Het kan onbeperkt hergebruikt worden. Bovendien is dit glasgranulaat vochtresistent, goed thermisch isolerend en sterk (belastingen tot meer dan 25 ton/m²).
Vloerisolatie bij renovaties: geïsoleerde systeemplaten
Bij een renovatie is het plaatsen van vloerisolatie een hele uitdaging. Ja, je kan de bestaande vloer uitbreken en uitgraven, maar dat kost flink wat geld en tijd.
Gelukkig is er een oplossing: geïsoleerde systeemplaten voor vloerverwarming.
Deze platen bestaan uit een laag isolatiemateriaal met daarbovenop een gipsvezelplaat. Hierin zit een noppenpatroon voor de buizen van de vloerverwarming. Chape is niet nodig. De vloerbekleding komt rechtstreeks op deze platen.
Voordelen van geïsoleerde systeemplaten:
- Dankzij de geringe opbouwhoogte (vanaf 3 cm) is het een uitstekende keuze voor renovaties.
- Omdat de leidingen direct onder de vloerbekleding liggen is er een snellere reactietijd. Handig als je snel de temperatuur wil verhogen.
- Het is een droog bouwsysteem. Je kan onmiddellijk de vloerbekleding plaatsen. Zo win je ettelijke weken.
- Door het lage gewicht is dit systeem ideaal voor oudere woningen met een houten roostering als verdiepingsvloer.
- Meer akoestisch comfort omdat de panelen geluid dempen.
De afwerking
Welke vloerbekleding boven op de platen komt, kies je helemaal zelf. Parket, laminaat, keramische tegels… de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn dus geen beperkingen.
Sommige afwerkingen vragen wel een paar technische aanpassingen. Bij een Mortex gietvloer is het type plaat bepalend voor een goede hechting, terwijl bij tegels ontkoppelingsmatten niet mogen ontbreken.

Pak de hele isolatieschil aan
Tijdens een energetische renovatie de vloer na-isoleren en overschakelen naar vloerverwarming is altijd een goed idee. Tenminste als de rest van de isolatieschil op punt staat. Het dak en de buitenmuren zijn goed voor maar liefst 50% van alle warmteverliezen. Pak die eerst aan, samen met de ramen en deuren.
Vraag advies
Je wil vloerverwarming en -isolatie in je woning? Bespreek je plannen met een van onze renovatiespecialisten, dan bekijken we samen de mogelijkheden.