Menu

Wat zijn de best isolerende ramen?

Wat zijn de best isolerende ramen?

Raamprofielen en hun isolatiewaarde

Wanneer we over ramen praten, denken we in de eerste plaats aan de profielen. Die bepalen de uitstraling van je woning maar hebben ook een invloed op de isolatiegraad. Sommige materialen laten namelijk meer warmte door dan andere.

Hout is van nature een goede isolator. Toch presteren pvc en aluminium ook erg goed. Deze profielen worden namelijk opgedeeld in meerdere ‘kamers’ met een thermische onderbreking.

De isolatiegraad van het frame wordt uitgedrukt in de Uf-waarde. Hoe lager, hoe beter. Dit zijn de gemiddelden van de vaakst voorkomende materialen:

  • Pvc: 1,9 W/m²K
  • Hout: 2,0 W/m²K
  • Aluminium: 2,1 W/m²K

Belangrijk om te weten: zelfs binnen hetzelfde materiaal kunnen er verschillen zijn. Dat komt omdat producenten meerdere modellen op de markt brengen met andere isolatieniveaus.

Isolerende beglazing

Tijdens de zoektocht naar de best isolerende ramen mogen we de beglazing niet vergeten. Het grootste deel van een raam bestaat namelijk uit glas.

Volgens de EPB-wetgeving mag het glas een maximum Ug-waarde van 1,1 W/m²K hebben. Dit wil zeggen dat je best kiest voor hoogrendementsglas. Tussen de twee glasplaten zit geen lucht, zoals bij standaard dubbel glas, maar een edelgas zoals Argon. Het maakt dat het twee tot drie keer beter isoleert dan dubbele beglazing.

Bij driedubbele beglazing daalt deze waarde tot ongeveer 0,5 W/m²K. Hiermee bespaar je nog meer energie.

Ramen en de isolatieschil

Ramen zijn slechts een klein onderdeel van de isolatieschil. Wie energiezuinig wil verwarmen, moet ook de muren, daken en vloeren aanpakken. Investeren in nieuwe profielen met driedubbele beglazing heeft weinig zin als je huis geen muur- en dakisolatie heeft. Bekijk dus steeds het volledige plaatje. Plan E kan je hierin ondersteunen.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief