Menu

Koeling

overdekt terras

Je huis koelen wordt steeds belangrijker

De laatste jaren is het effect van de klimaatverandering steeds duidelijker. Ook in België. Een langdurige hittegolf, waarbij het kwik vlot over de 30 °C gaat, is tegenwoordig een jaarlijks fenomeen geworden. 

Bereid je voor op nieuwe hitterecords met een actief of passief koelsysteem. Dat is de enige manier om deze tropische temperaturen te weerstaan. 

Plan E voorziet een totaaloplossing voor verkoeling in huis. Uiteraard met een minimum aan energieverbruik.

Ja, ik wil koeling in huis

Eerst isoleren, dan koelen

Een aangename binnentemperatuur begint met een stevige isolatieschil. Als je de hitte buitenhoudt, hoef je niet te koelen. Vergelijk het met een koelbox. Deze geïsoleerde doos houdt ook op warme zomerdagen je drankjes lekker fris. 

Start dus eerst met je dakisolatie, gevelisolatie en ramen.


lamellen

Bescherming tegen de zon

Zet de zon buitenspel met zonwering. Screens en buitenjaloeziëen houden zonnestralen tegen voordat ze de kamer binnendringen. Bovendien geniet je van meer privacy. Plan E maakt je zonwering slim door middel van domotica om je woning automatisch te beschermen tegen oververhitting.


Passieve koeling via vloer- of wandverwarming

Heb je geïnvesteerd in een geothermische warmtepomp of PVT-panelen in combinatie met vloer- of wandverwarming? Dan kan je passief koelen. De leidingen onttrekken warmte uit de woning en geven die af aan de bodem of buitenlucht. Omdat enkel de circulatiepomp draait, is deze koelmethode erg energiezuinig. Dat is mooi meegenomen, toch?


warmtepomp-unit

Actieve koeling via een airco

Een lucht-water warmtepomp laat toe om actief te koelen. Deze omkeerbare warmtepomp is dus eigenlijk een airco. Ze kan veel meer warmte onttrekken, maar vraagt wel meer energie. Daarom combineren we dit toestel graag met zonnepanelen. Dankzij de zelfgeproduceerde stroom heeft deze airco geen invloed op je elektriciteitsfactuur.


De voordelen van Plan E

  • We bekijken het totaalbeeld, van zonwering tot koeling
  • Eén partner voor al jouw koelnoden, isolatiewerken en andere energierenovaties
  • Uitvoering binnen 3 maanden

Contacteer ons


Deze technieken al gezien?