Menu

Beide zijn juist!

Beide systemen zijn mogelijk en hebben elk hun voor- en nadeel.

Buizen in de chape

→ Best temperatuur constant houden

Vloerverwarming waarbij de buizen in de chapelaag van 8 tot 9 cm dik liggen, is de meest courante. Deze vloer warmt heel langzaam op, het warme water stroomt door de buizen en geeft haar warmte af aan de chape. De chape straalt de warmte af naar de vloer. De massa chape is een zware materie die inert is en de warmte lang vasthoudt.

In dit systeem grijp je best zo weinig mogelijk in. En je laat het best zelfs dag en nacht op dezelfde temperatuur staan, omdat het zo traag reageert. Zo koelt je woning niet onnodig af.

Buizen net onder de tegels of het parket

→ kan op bestaande vloer
→ reageert zoals een radiator

Wil je bij een verbouwing vloerverwarming installeren, dan kan dat met dit opbouwsysteem van geïsoleerde systeemplaten, ook wel droogsysteem genoemd. Een groot voordeel ervan is dat je niet hoeft te kappen en te breken. Je legt de platen gewoon op de bestaande vloer. In een dunne opbouwlaag vanaf 3 cm zit de isolatie en passen de buizen voor de vloerverwarming.

Omdat de buizen veel dichter bij de afwerkingslaag liggen, warmt deze vloer sneller op. Hij koelt ook sneller af omdat de vloer niet in de diepte opgewarmd is. Deze vloer reageert meer zoals een radiator. En is dus heel geschikt als de ruimte niet constant in gebruik is, denk aan een kantoor of de slaapkamers van een nieuw samengesteld gezin.

Deze vloerverwarming is licht, dus kan je hem ook op een eerste verdieping leggen met een houten vloer als basis. 

Wil je er meer over weten?

Vraag de blog over  waarom vloerisolatie onmisbaar is in nieuwbouw en renovaties.

Naar de blogpost