Menu

FAQ Webinar 27/01/2022

Vragen rond advies

Voor welk type woningen geven jullie advies naast eengezinswoningen? Doen jullie ook grote bouwprojecten, appartementen, kleine handelspanden? Gaat het enkel om renovaties of ook nieuwbouw?

Binnen de Camino groep behartigen we verschillende types bouw. Ook nieuwbouw, appartementen etc. Plan E zelf is echt actief in de markt van Energetische renovaties.

Meten jullie ook echt de energieverliezen (waar precies ze het meest optreden) alvorens een renovatieadvies te geven? Of  gaan jullie verder op bestaande plannen?

We doen een thermografische scan en zien zo waar de grootste warmteverliezen zijn. Daarnaast kunnen we via monitoring de grote energieverbruikers in kaart brengen. Op basis daarvan kunnen we een plan opstellen en de prioriteiten bepalen.

Is een luchtdichtheidstest mogelijk op een woning met ventilatieroosters in de ramen?

Dit vormt geen probleem. De ventilatieroosters mogen tijdens een blowerdoortest in gesloten stand worden geplaatst en mogen tijdens een blowerdoortest bijkomend afgeplakt worden waardoor deze zo goed als luchtdicht zijn. Fabrikanten van ventilatieroosters moeten hiervan zelf attesten voorleggen.

Vragen rond werkwijze

Hoe wordt 'jullie prijs' berekend ? Een % van het renovatiebedrag, een vast bedrag ... ?

Plan E doet maximaal beroep op zusterfirma’s binnen de Caminogroep. De kost die gepaard gaat met de werking van Plan E wordt door de betrokken zusterfirma’s gedragen. Dat maakt het echter niet duurder omdat deze zusterfirma’s zelf een verkoopskost en coördinatiekost uitsparen.

Maken we gebruik van gekende onderaannemers buiten de groep (bvb asbest verwijderen) dan wordt onze kost gedekt doordat we goede prijsafspraken kunnen maken omdat we op regelmatige basis samenwerken.

Voor jou als eindklant is er  nauwelijks of geen een extra kost verbonden.

Vragen rond premies, subsidies, enz.

Klopt het dat de EPC waarden in Brussel anders zijn? 

Er zijn regionale verschillen maar we verwachten een gelijkschakeling.

 

Is energielabel A verplicht om een renteloze lening voor een renovatie te verkrijgen? 

Zie hieronder de voorwaarden voor een renteloos renovatiekrediet:

  • Eigenaar van het onroerend goed
  • Renovatiekrediet: max. looptijd 20 jaar
  • Slechte energiescore, recent EPC na 1/1/2019
  • Renovatie binnen de 5 jaar
  • Bedrag, afhankelijk van behaalde EPC score

Als je een woning koopt met label D en je renoveert naar label A, is het dan ook 1% registratiekosten?

Neen, 1% registratiekosten geldt enkel bij een ingrijpende energetische renovatie, m.a.w een E-peil van 60 en min. 75% van de bouwschil moet worden na-geïsoleerd + alle bestaande installaties moeten worden vervangen.

Is vloerisolatie noodzakelijk?

Vloerisolatie is niet noodzakelijk.

Waarom is ventilatie in de ramen belangrijk?

Naarmate we de woning extra gaan isoleren wordt de woning ook meer “gesloten” en kan het aanwezige vocht in de woning niet meer weg. Dat kan aanleiding geven tot schimmelvorming en ongezonde luchtkwaliteit.

Daarom is ventileren belangrijk. Daarbij zijn er 2 types: Systeem C waarbij verse lucht binnen komt via raamroosters en mechanisch wordt afgevoerd.  Bij Systeem D wordt  de “verse buitenlucht “ mechanisch binnengebracht maar tegelijk ook voorverwarmd door de warmte uit de buitengaande lucht te recupereren.

Vragen rond technieken

Staat de warmtepomptechnologie wel al op punt?

Een warmtepomp is wat ons betreft een heel degelijke en betrouwbare technologie. Alleen moet je ze juist inzetten, de capaciteit berekenen en het afgifte systeem aanpassen.

Kan een warmtepomp gecombineerd worden met klassieke radiatoren, of moet je dan best ook naar vloerverwarming gaan?

Een warmtepomp is heel energiezuinig maar werkt op relatief lage temperatuur. Klassieke radiatoren werken op hoge temperatuur. Vloerverwarming is een oplossing maar indien je de vloer niet wil vernieuwen dan kunnen we werken met een ander type radiator dat wel op lage temperatuur werkt.

Is een airco als verwarming ook een oplossing?

Zeker, een airco is ook een warmtepomp: lucht-lucht warmtepomp. De meeste van deze types kunnen idd ook verwarmen. Maar dat is dan met warme lucht en geen stralingswarmte zoals bij vloerverwarming.

Ook kunnen deze systemen geen sanitair warm water aanmaken.

Wat is het elektrisch verbruik van de warmtepomp?

Dit hangt heel erg af van het vermogen  en van het type van je warmtepomp. De meest energiezuinige zijn geothermische warmtepompen. Als vuistregel mag je aannemen dat een warmtepomp 4 à 5 keer minder energie (kWh) nodig heeft dan een gasbrander.

Ik heb momenteel elektrische verwarming in een kleine woning. Geen plaats voor warmtepomp, cv, gas. Is hier een oplossing voor? Elektrisch verwarmen, infrarood, …?

Ja, er zijn oplossingen. Bvb infra rood in de badkamer maar ook aircoheaters kunnen  een goede, compacte oplossing zijn.

Een lucht/lucht airco/heater zal 2 à 2,5 keer minder energie verbruiken dan een standaard elektrische verwarming.

Voorzien jullie ook oplossingen voor duurzaam waterbeheer?

Water is een heel belangrijk topic in onze aanpak. We hebben vorig jaar de Hydraloop in België geïntroduceerd om het water van bad en douche te kunnen filteren en opnieuw te gebruiken voor bvb toilet en wasmachine of om te poetsen. Dit systeem kan stand alone of als aanvulling op regenwater.

Ook enkel voor regenwaterbehandeling hebben we oplossingen.

Vragen rond uitvoering

Kan er ook in fases gewerkt worden, om het financieel haalbaarder te maken? Dus niet alle werken in 1 keer?

Dat kan zeker. Belangrijk is een goed zicht te krijgen op prioriteiten en bijhorende kosten. Ook in functie van subsidies bekijken we dit grondig. Maar spreiding is zeker mogelijk. Ook de renteloze lening die ter beschikking is via de overheid kan helpen.

Als je isoleert via de kruipkelder heb je dan kans op stijging van vocht? Doen jullie dit ook?

Je kan kruipkelders op meerder manieren isoleren. Van zeer on-ecologisch PUR spuiten tot opvullen met schelpen. Deze laatste zijn zeer goed tegen capillair vocht.