Menu
Tips & tricks

Wel of geen vloerverwarming? Dit zijn de voor- en nadelen

Wel of geen vloerverwarming in je woning? Wij zetten alle voordelen en nadelen op een rijtje, zodat jij een beslissing kan maken.

Wel of geen vloerverwarming? Dit zijn de voor- en nadelen

Komt er wel of geen vloerverwarming in je woning? Als je moeite hebt om deze knoop door te hakken, doe je er goed aan om de voor- en nadelen te vergelijken. Zo maak je een objectieve keuze. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Voordelen van vloerverwarming

Warme voeten

Ben je iemand die graag op blote voeten rondloopt? Dan is vloerverwarming zeker aan te raden. Zeg maar vaarwel tegen die ijskoude tegels en verkleumde tenen. Met vloerverwarming is het altijd aangenaam warm, in elk hoekje van de kamer. Ook kleine kinderen – die maar al te graag op de grond spelen – zullen deze warmte fijn vinden.

Energiezuinig

Vloerverwarming is een vorm van lagetemperatuurverwarming. In tegenstelling tot klassieke radiatoren ligt de temperatuur van het cv-leidingwater ongeveer de helft lager. Er is dus minder energie nodig. En dat verschil zie je meteen in je energiefactuur.

Weinig stof

De ruimte wordt egaal verwarmd. Omdat er geen grote temperatuurverschillen zijn, is er ook minder stofcirculatie. Dat is goed nieuws voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie.

Geen plaatsverlies

Nog een voordeel van vloerverwarming is dat het onzichtbaar is. Je moet geen plaats voorzien om grote, zware radiatoren te installeren. Alle muren blijven vrij. Dat is vooral handig in kleine woningen waar elke vierkante centimeter telt. En het ziet er gewoon mooier uit.

Toekomstgericht

Heel wat mensen combineren vloerverwarming met een gasketel. Dat is perfect mogelijk. Wil je later toch overschakelen naar een warmtepomp? Geen probleem. Beide systemen zijn compatibel met vloerverwarming. Je woning is dus meteen klaar voor de toekomst.

Nadelen van vloerverwarming

Duurder dan radiatoren

De installatie van vloerverwarming is tijdsintensiever dan radiatoren, wat zich vertaalt in de kostprijs. Maar dit prijsverschil wordt goedgemaakt door het lagere verbruik. Na verloop van tijd is het zelfs voordeliger.

Trage verwarming

Vloerverwarming is een traag systeem. Snel de temperatuur opvoeren met vijf of tien graden, zit er niet in. Houd hiermee rekening wanneer je terugkomt van vakantie of snel een douche wil nemen.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief