Menu
Tips & tricks Premies

De kostprijs van een ingrijpende energetische renovatie

Welk budget voorzie je voor een ingrijpende energetische renovatie? En hoe kan je de kostprijs drukken? In dit artikel lees je er alles over.

De kostprijs van een ingrijpende energetische renovatie

Bij zowat alle werken in en rondom een woning speelt de kostprijs een rol. Voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) is dat niet anders. Maar hoeveel kost dat eigenlijk? Welke factoren bepalen de prijs en hoe kan je goedkoper renoveren? Hier vind je alle antwoorden. 
 

Aan welke eisen moet een IER voldoen?

Eerst een korte opfrissing. Om van een ingrijpende energetische renovatie te spreken, moet je volgende zaken aanpakken:

 • Minstens 75% van de buitenschil isoleren
 • De bestaande opwekker voor de realisatie van het binnenklimaat vervangen (verwarming, koeling, warm water…)

Met die ingrepen moet je vanaf 2022 een E-peil bereiken van E60 (in plaats van E70 in 2021). Deze aanpassingen zorgen voor allerlei voordelen. Je geniet niet alleen van een lagere energiefactuur, maar ook van een hoger wooncomfort. En bij een eventuele verkoop van de woning realiseer je een flinke meerwaarde

Welke factoren bepalen de kostprijs?

Er zijn twee factoren die de kostprijs van een ingrijpende energetische renovatie beïnvloeden:

Grootte van de woning

Het is nogal logisch dat de renovatie van een kleine stadswoning goedkoper is dan een uitgebreide villa. De grootte van de woning heeft dus een invloed op de prijs. Er zijn simpelweg meer materialen en werkuren nodig

Gekozen technieken

Elk project is uniek. Sommige woningen vragen verregaande aanpassingen, bij andere zijn kleinere ingrepen voldoende. Welke technieken je opwaardeert, bepaalt het kostenplaatje. Hier vind je alvast enkele richtprijzen (excl. btw) voor een ruwe inschatting:

 • Dakisolatie: €20 à €105 per m²
 • Muurisolatie: €15 à €150 per m²
 • Vloerisolatie: €20 à €35 per m²
 • Ramen: €100 à €1.500 per m²
 • Condenserende gasketel: €6.000 à €8.000
 • Warmtepomp: €7.000 à €14.500
 • Ventilatiesysteem C/C+: €3.000 à €3.500
 • Ventilatiesysteem D: €5.500 à €7.000

Je merkt ongetwijfeld dat er veel variatie is tussen de prijzen. Dat komt omdat er verschillende materialen en toestellen verkrijgbaar zijn, elk met hun eigen technische kenmerken. Wil je weten hoeveel jouw project kost? Maak een afspraak met onze specialisten. Zij maken een budget op maat van jouw woning. 

Hoe druk ik de kosten?

Ingrijpend energetisch renoveren hoeft geen fortuin te kosten. Tegenwoordig zijn er allerlei financiële stimulansen om de investeringskost te laten dalen. Bijvoorbeeld:

 • Sinds 2021 is er een renteloos renovatiekrediet om de EPC-score van je woning te verbeteren.
 • Je krijgt premies voor de plaatsing van isolatie, nieuwe beglazing, een warmtepomp, zonnepanelen enzovoort. Verder is er ook nog een EPC-labelpremie beschikbaar. Vind de steunmaatregelen waarvoor jij in aanmerking komt via de Premiezoeker van de Vlaamse overheid of energiesparen.be
 • Bij een ingrijpende energetische renovatie na de aankoop van je enige eigen woning betaal je slechts 1% registratiebelasting (i.p.v. 5%).

We bekijken graag samen met jou de renovatiemogelijkheden voor jouw budget. Maak een afspraak om je plannen te bespreken.

Contacteer ons

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief