Menu
Tips & tricks

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Je EPC verlagen is altijd een goed idee. Het zorgt voor een hoger wooncomfort en lagere energiefacturen. Ook bij een eventuele verkoop van je huis is een lage EPC-score een meerwaarde.

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Maar hoe begin je hieraan? Welke renovatiewerken zijn interessant? Wij helpen je op weg aan de hand van een voorbeeld: een open bebouwing van 1964 met 250 m2 bewoonbare oppervlakte en EPC-label F (863 kWh/m2).

Zelf een renovatie voor de boeg? We bekijken graag met jou de mogelijkheden en houden rekening met alle factoren die meespelen in jouw woning.

Begin bij de bouwschil

Zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is, zodat er minder warmte ontsnapt. De isolatiegraad is namelijk een belangrijke factor in het berekenen van de EPC-waarde.

Het na-isoleren van je dak en muren heeft de hoogste prioriteit. Daarna kan je eventueel vloerisolatie plaatsen. Dat is vooral bij grondige renovaties de moeite waard. Als je woning nog enkele beglazing heeft, raden we aan om ook het buitenschrijnwerk te vervangen.

  • Huis jaren '60 (vóór renovatiewerken) - Label F - 863 kWh/m²
  • Dakisolatie - Label E – 564 kWh/m²
  • Gevelisolatie - Label C – 264 kWh/m²
  • Vervangen ramen - Label C – 248 kWh/m²

Ga voor duurzame verwarming

Wil je de EPC-waarde van je woning verder verlagen? Dan zijn er grotere ingrepen mogelijk, zoals de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

Bij ingrijpende energetische renovaties met een sterk verbeterde isolatieschil kan je investeren in een lagetemperatuurverwarming (LTV). Zo’n LTV-systeem is perfect geschikt voor warmtepompen. Met een geothermische warmtepomp zal je EPC flink verbeteren. Maar indien geothermie omwille van budgettaire of praktische redenen onhaalbaar is, kan je voor een lucht-water warmtepomp opteren.

  • Lucht-water warmtepomp - Label A – 100 kWh/m²

Vergeet de ventilatie niet

Leven in een hermetisch afgesloten woning is geen slim idee. Je ademhaling, overtollig vocht, vluchtige organische stoffen, enzovoort, vervuilen namelijk de lucht in huis. Ventilatie is de oplossing en blijft een belangrijke factor bij energetisch renoveren. Je zorgt zo voor een aangenamer, gezonder binnenklimaat én je krijgt ook nog eens een betere EPC-score. Kiezen doe je tussen type C+ (natuurlijke aanvoer van verse lucht met een mechanische afvoer) en type D (mechanisch aan- en afvoer van lucht).

  • Ventilatie type C - Label A – 81 kWh/m²

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Dat zonnepanelen een interessante investering zijn, moeten we niet meer vertellen. Maar wist je ook dat ze impact hebben op de EPC-waarde van je huis? Zo kan je met 10 zonnepanelen (3960 wattpiek) al aardig wat verschil maken.

  • Zonnepanelen - Label A – 57 kWh/m²

Laatste check: de blowerdoortest

In een nieuwbouw streven we naar een luchtdichte afwerking. Zo gaat er minder warmte verloren via spleten en kieren. Helaas hebben de meeste bestaande woningen verscheidene luchtlekken. Koude buitenlucht sijpelt binnen, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de woning op temperatuur te houden.

De blowerdoortest meet de luchtdichtheid van je woning. Een grote ventilator blaast lucht in of uit het gebouw waardoor er onder- of bovendruk gecreëerd wordt en de luchtlekken opgespoord kunnen worden met een warmtecamera of rooktoestel. Zo weet je meteen waar de lucht ontsnapt en welke plekken je kan aanpakken om de luchtdichtheid te verbeteren. Dat is goed voor je verwarmingsfactuur, comfort en EPC-score.

  • Blowerdoortest - Label A – 44 kWh/m²

Vergeet de premies niet

Je EPC verlagen wordt nog interessanter door de verschillende premies. Fluvius geeft individuele premies voor investeringen in isolatie, zonnepanelen, warmtepompen… Daarnaast is er nog een EPC-labelpremie voor verbouwers die binnen de 5 jaar hun EPC-label aanzienlijk verbeteren.

Vanaf 1 oktober 2022 komt er een nieuwe, eengemaakte premie voor renovaties en energiebesparende investeringen: de Mijn VerbouwPremie.

Tenslotte mag je het renteloos renovatiekrediet niet vergeten. Voor energetische renovaties geeft de Vlaamse overheid een rentesubsidie, waardoor je eigenlijk geen rente betaalt op de lening. Goed om te weten: dit krediet is combineerbaar met een hypothecaire lening.

Met Plan E naar een goed EPC

Je vraagt jezelf misschien af welke ingrepen je moet uitvoeren. Het antwoord verschilt van project tot project. Elk huis en ieders budget is anders. Daarom bekijken onze specialisten steeds het totaalplaatje om op de meest efficiënte manier je EPC-score te verbeteren.

Plan nu je afspraak

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief