Menu
Tips & tricks

5 mythes over warmtepompen

Met stijgende energieprijzen voor zowel elektriciteit, gas als stookolie zijn alternatieve energiebronnen populairder dan ooit. Een warmtepomp is een geknipt voorbeeld van groene en goedkopere energie om je huis te verwarmen.

5 mythes over warmtepompen

Met een warmtepomp tap je warmte rechtstreeks uit de grond, de lucht of het water om je huis comfortabel en duurzaam te verwarmen.

Omdat er verschillende modellen en systemen op de markt zijn, is er voor elke woning een geschikte oplossing te vinden. Ben je benieuwd hoe je jouw woning kan voorbereiden op een warmtepomp? Ontdek de voordelen van deze slimme technologie aan de hand van 5 mythes over warmtepompen.


Een warmtepomp

Mythe 1: Ik kan een warmtepomp op mijn bestaande radiatoren aansluiten.

Het is eenvoudiger om je radiatoren te behouden, maar dat is niet altijd mogelijk. Je radiatoren hebben vaak water van ongeveer 80°C nodig om je woning te verwarmen. Het water van een gewone warmtepomp bereikt die temperatuur niet.

Je kan een eenvoudige test doen om na te gaan of je radiatoren geschikt zijn voor een warmtepomp. Kijk naar de maximale afgiftetemperatuur van de pomp die je wilt installeren. Die ligt in de meeste gevallen tussen 35°C en 55°C.

Zet op een koude dag de verwarming af tot je huis is afgekoeld. Verlaag dan de temperatuur van je ketel naar de maximale afgiftetemperatuur. Als je nu de verwarming weer aan zet, kan je nagaan of de woning verwarmd wordt.

Is je woning opnieuw comfortabel warm? Dan zijn jouw radiatoren geschikt voor een warmtepomp en hoef je ze niet te vervangen. Als het toch maar frisjes blijft, zal je voor extra isolatie of nieuwe wand- of vloerverwarming moeten gaan.


Mythe 2: Een warmtepomp kan je enkel aan vloerverwarming koppelen.

Heb je nog oude, traditionele radiatoren van staal of gietijzer in je woning? Ook dan kan je kiezen voor een warmtepomp, maar dan zal je heel wat rendement verliezen. Oude radiatoren moeten verwarmd worden tot wel 80°C, met een dure energierekening als resultaat. Daarom is het aangeraden om vloerverwarming te leggen of om nieuwe radiatoren te installeren.

Vloerverwarming is een slimme keuze door het hoge rendement. Met een temperatuur van 29°C kan je je woning al efficiënt verwarmen. Je kiest dus best voor een totaalrenovatie met vloerverwarming als je overschakelt op een warmtepomp.

Wil je toch je wandverwarming behouden met je warmtepomp, bijvoorbeeld omdat je de vloer niet wilt openbreken? Dan zijn nieuwe wandradiatoren een geknipte keuze om het meeste uit je warmtepomp te halen.

Nieuwe radiatoren worden meestal gemaakt van aluminium met een betere warmtegeleiding als resultaat. Ook hebben ze een veel lagere waterinhoud - tot wel 80% minder dan traditionele radiatoren. De radiatoren warmen zo zeer snel op en verbruiken minder energie.

 

Mythe 3: Een warmtepomp is een goede eerste stap bij een energetische renovatie.

Warmtepompen zijn zeer energie-efficiënt, maar het is wel belangrijk dat je woning goed voorbereid is om energieverlies te vermijden. Voordat je een warmtepomp installeert, zal je dus mogelijks energetisch moeten renoveren.

Als je kiest voor een hybride pomp die je koppelt aan een gasketel, dan isoleer je de gevel, vloeren en het dak. Installeer ook HR++-glas om warmteverlies aan de ramen te vermijden.

Wil je liever voor een gewone warmtepomp gaan? Dan moet je woning uiterst goed geïsoleerd zijn, want je hebt geen gasketel meer om bij te springen op koude dagen. Bij nieuwbouwwoningen of totaalrenovaties is dit normaal geen probleem.

Als je niet zeker bent of je woning reeds voldoende geïsoleerd is, neem je contact op met een energieadviseur. Deze onafhankelijke expert geeft je woning een energielabel, zoals A, B of C. Met een energielabel A of B is je huis normaal voldoende voorbereid voor een warmtepomp.


Mythe 4: Mijn huis of gebouw is te oud voor een warmtepomp.

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat er verschillende modellen op de markt zijn, waardoor er steeds een geschikte optie te vinden is. Zelfs oude woningen en historische gebouwen komen zo in aanmerking voor deze technologie. Wat wel belangrijk is, is dat je woning voldoende geïsoleerd is.


Mythe 5: Een warmtepomp werkt niet in het putje van de winter, wanneer het buiten koud is.

Een koude winter hoeft geen probleem te zijn om toch te genieten van een comfortabele, warme woning. Door grote technologische vooruitgang zijn warmtepompen zeer goed geworden om warmte uit de bodem of de lucht te halen. Sommige kunnen zelfs tot -25°C warmte uit de buitenlucht blijven opwekken. Een warmtepomp is dan ook zelfs in de winter een slimme keuze om je woning te verwarmen.

Benieuwd geworden wat een warmtepomp kan betekenen voor jouw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we je plannen kunnen bespreken.

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief