Menu
Tips & tricks

5 tips om energie te besparen

5 tips om energie te besparen

Heb je weer een torenhoge energiefactuur ontvangen? Dan is het hoog tijd om je verbruik te verlagen. In deze blog vind je alvast vijf grote en kleine ingrepen om energie te besparen.

1. Wees zuinig in huis

Energievretende apparatuur, waterverspilling, een lege koelkast … allemaal zaken die je energiefactuur de hoogte injagen. Pas jij deze zaken al toe?

  • Was op lage temperatuur: voor een kookwas mag je al gauw 2,3 kWh rekenen. Was daarom op lage temperatuur. Moderne wasproducten doen het uitstekend bij een temperatuur van 30 °C. Win-win trouwens: je bespaart energie en verlengt de levensduur van je kleren.
  • Neem een douche in plaats van een bad: zo spaar je al gauw 65 liter warm water uit
  • Vul je koelkast en diepvries: lege koelkasten en diepvriezers verbruiken meer energie. Hoog tijd om deze dus vol te laden. Gebruik eventueel plastic dozen of waterflessen voor de laatste lege ruimtes

2. Vervang een oude cv-ketel

De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo’n 15 jaar. Daarna wordt het tijd om in een nieuw model te investeren. De nieuwste ketels zijn veel efficiënter, waardoor je stookkosten dalen. Deze investering betaalt zich dus snel terug.

Bespaar nog meer energie door je gasketel te vervangen door een warmtepomp. Voordeel van dit verwarmingssysteem is dat je geen fossiele brandstoffen verbruikt. Zorg er wel voor dat je woning goed geïsoleerd is.

3. Let op het energielabel

In maart 2021 lanceerde de Europese Unie het vernieuwde energielabel. Dit etiket vertelt meer over het energieverbruik van een toestel. Het bevat zowel een algemene score (van A tot G) als de jaarlijkse energieconsumptie in kWh. Houd hier rekening mee wanneer je een koelkast, vaatwasser, droogkast of een ander elektrisch toestel koopt.

4. Isoleer voldoende

Een groot deel van onze energiekosten gaat naar de verwarming. Soms heb je structurele ingrepen nodig om die te verlagen, zoals het verbeteren van de isolatieschil. Isoleer je dak, muren en vloeren. En misschien zijn ook de ramen aan vervanging toe?

Een goed geïsoleerd huis vraagt minder energie tijdens de winter en blijft koeler in de zomer. Je geniet dus het hele jaar door van meer comfort.

Benieuwd naar je terugverdientijd? Die kan je makkelijk zelf berekenen bij Fluvius.

5. Installeer zonwering

Zonwering plaatsen om energie te besparen klinkt raar. Toch heeft het zijn nut. Tijdens hittegolven grijpen veel gezinnen naar een (mobiele) airco om hun woning te koelen. Dat toestel verbruikt enorm veel stroom. Zonwering vermijdt oververhitting en bespaart op die manier energie.

Kamer per kamer aanpakken

Er valt heel wat energie te winnen per kamer waardoor je geniet van een hoger wooncomfort en een lagere factuur. Vlaanderen biedt voor sommige mensen een gratis energiescan aan via Fluvius.

Kom je niet in aanmerking? We helpen je graag met advies op maat en de uitvoering van de werken.

Krijg advies op maat

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief