Menu
Tips & tricks

5 veelvoorkomende vragen over passiefhuizen

Energiezuinig wonen is een uiterst belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Vandaag moeten huizen daarom reeds gebouwd worden aan de hand van de Europese BEN-normen. Je kan echter nog een stapje verder gaan en kiezen voor een passiefwoning.

5 veelvoorkomende vragen over passiefhuizen

Wat is een passiefwoning?

Het concept van passief bouwen is gebaseerd op de principes van de Zweedse professor Bo Adamson. Later richtte de Duitse professor Wolfgang Heist het Passivhaus Institut op. Dat instituut stelt nu de eisen voor de bouw van passiefhuizen. Voldoet jouw woning na renovatie aan deze normen? Dan krijg je het passiefhuis-certificaat.
Het Passivhaus Insitut introduceerde daarom het PassiefHuisProjecteringsPakket (PHPP). Met dit ontwerpinstrument krijgt elk gebouw een score voor het energieverbruik. De berekeningen worden reeds in de ontwerpfase gemaakt. Zo kan je aannemer bijsturen en de energiezuinigheid verbeteren nog voordat je start met bouwen of renoveren. Het resultaat is een doorgedreven renovatie met oog voor maximale energiezuinigheid.

Hoe verwarm je een passiefhuis?

Je verwarmingsbehoefte ligt met een passiefwoning uiterst laag. Een woning van 150m² kan je met 1,5kW verwarmen. Dat komt overeen met het vermogen van een strijkijzer. Omdat je verwarmingsbehoeften erg laag liggen, zal je geen klassiek verwarmingssysteem installeren. In een passiefhuis wordt in de eerste plaats gewerkt met zonnewarmte om de woning te verwarmen. Dan heb je slechts een klein beetje extra verwarming nodig op koude, winterse dagen. Mogelijke oplossingen zijn een warmtebatterij, warmtepomp of pelletkachels.

Een passiefhuis heeft een uiterst goede ventilatie, waardoor de warmte in je woning vlot kan circuleren. Omdat elke woning anders is, is het belangrijk om raad te vragen aan een expert om de beste oplossing te vinden voor jouw passiefwoning.

Wat kost een passiefhuis?

Ondertussen zijn de BEN-normen reeds verplicht bij een nieuwbouwwoning. Dat betekent dat er al uiterst strenge eisen zijn op vlak van onder andere isolatie en verwarming. Toch is het ook bij een verbouwing handig om nu al aan de BEN-normen te voldoen. Wil je nog een stap verder gaan? Dan kan je ook voor een passiefwoning opteren. De meerkost voor een passiefwoning is niet erg groot. Met een extra investering van gemiddeld 10% ga je voor een volledige passiefwoning in plaats van een BEN-woning. De meerkost is een gevolg van onder andere de complexe isolatiemethodes, zoals driedubbele beglazing, en de duurzamere bouwmaterialen. Ook vraagt een passiefwoning voor heel wat expertise van de vele betrokken partijen, zoals de architect en vaklui.

Wil je voor een totaalaanpak gaan met één aanspreekpunt voor je volledige renovatieproject? Dan ben je bij Plan-E aan het juiste adres. Met onze jarenlange ervaring en ons team van experts bieden we je een totaaloplossing aan voor je renovatie.

Benieuwd hoe we te werk gaan?

Ontdek ons plan

Hoe bouw je een passiefhuis?

De belangrijkste voorwaarde voor een passiefwoning is dat je maximum 15 kWh/m² per jaar verbruikt voor de verwarming van je woning. Met het vermogen van slechts een haardroger hou je je woning in de zomer lekker koel en de winter heerlijk warm. Daarmee ligt het verbruik van een passiefwoning gemiddeld 75% lager dan van een klassieke woning.
Bij passief verbouwen wordt een luchtdichte woning gecreëerd. De buitenschil van je huis, namelijk de vloer, het dak en de muren, worden zo goed mogelijk aan elkaar aangesloten. Ook spleten en kieren aan ramen en deuren worden naadloos weggewerkt.
Dat betekent dat er weinig “tocht” is in je woning, zodat de temperatuur het jaar rond comfortabel aanvoelt. In de zomer is je woning lekker koel, terwijl je in de winter geniet van de nodige warmte.

Bij de renovatie van je woning tot een passiefhuis wordt daarom bijvoorbeeld extra veel aandacht besteed aan de isolatie. Ook drievoudig glas is een veelvoorkomende optie om een aangename, stabiele temperatuur te garanderen.

Omdat je woning op die manier zo goed als luchtdicht is, is ventilatie een belangrijke factor bij de verbouwing. Zo behoud je toch de nodige luchtstroom in je woning, zonder koude of warmte van buitenaf binnen te laten. Ook voorkomt een goede ventilatieoplossing condensatie en schimmel.

Om al deze factoren goed op elkaar af te stemmen is een doortastende samenwerking tussen architect, aannemers en installateurs essentieel. Alleen zo wordt je huis een luchtdicht geheel met voldoende ventilatie en een aangename temperatuur.

Wat is het verschil tussen een passiefhuis en een BEN-woning?

Een eerste verschil is de energiezuinigheid of het E-peil van de woning. Bij een BEN-woning ligt de score op E30 of lager. Bij een passiefwoning is die waarde vaak negatief. Dat betekent dat je woning meer energie produceert dan verbruikt.

Een tweede verschil is de benodigde energie om te verwarmen. Wordt het in de winter toch wat koud en wil je wat extra verwarmen? Bij een BEN-woning verbruik je dan maximaal 70kWh/m². Bij een passiefwoning ligt die waarde op maximaal 15 kWh/m².


Plan-E: jouw partner in renovaties

Met het energetisch renovatieplan van Plan-E kies je voor een gepersonaliseerde aanpak van je renovatie. Elk plan wordt op maat van je huis en wensen aangepast. Omdat Plan-E ook instaat voor de volledige uitvoering, ben je verzekerd van een totaaloplossing voor je verbouwing.

Wil je meer info over de mogelijkheden voor een passiefhuis? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contacteer ons

Newsletter

Blijf je graag op de hoogte van nieuwe tips?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief